Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
L'augment de la ràtio d'alumnes serà mínim
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

Les conseqüències de l'augment d'alumnes per classe arran de l'aprovació del Reial decret del Govern no seran tan fatalistes com en un principi van pronosticar els sindicats. Si bé les formacions havien previst que al setembre es perdrien 200 classes a tot Catalunya per augmentar la ràtio un 20 per cent -l'augment suposava, inicialment, passar de 25 a 30 escolars en Primària i de 30 a 35 en Secundària-, a Barcelona només es perdran set grups, segons els càlculs que ha realitzat el sindicat majoritari de la xarxa pública, Ustec.

El procés ja està en marxa i el Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) ha iniciat la ronda de contactes amb les escoles i instituts per informar-los del nombre de places que pot oferir cada centre en la matrícula per al proper curs escolar. Pel que sembla, les classes de P3 (primer curs del cicle d'infantil) acolliran com a màxim a 27 alumnes, i a primer d'ESO no seran més de 33 els estudiants que hi haurà per aula.

Nous alumnes

Una de les raons que ha portat a que l'impacte del decret no hagi estat tan elevat és l'estancament del creixement de la població escolar. Fonts del Consorci d'Educació indiquen que per al pròxim curs s'han rebut unes 13.000 sol·licituds per a P3, una xifra «molt similar» a la de cursos com 2008-09 o 2010-11. El passat mes de setembre la població escolar d'aquesta etapa va augmentar en 500 matrícules, derivada del repunt de naixements que es va viure el 2008, però va ser un fet aïllat comparat amb la tendència dels dos cursos anteriors.

«Les dades del padró indiquen que en els propers anys el creixement seguirà aquesta línia d'estancament, sense pics que obliguin a augmentar la matrícula», expliquen des del CEB. I és que l'ordre del Govern per estalviar en Educació no ha estat l'única causa primordial en la desaparició de grups. El descens demogràfic és una de les raons que va aportar la conselleria per la desaparició d'unitats de P3. La consellera Irene Rigau va anunciar l'abril el progressiu desmantellament i tancament de deu escoles per «el descens de natalitat que pateix Catalunya des de fa quatre anys».

A l'espera que Ensenyament ratifiqui les xifres de Barcelona i faci públiques les places que s'oferiran a Lleida, Girona i Tarragona, tot fa pensar que en el primer cicle d'Infantil es matricularan uns 200 alumnes menys a Barcelona, ​​el que dóna aire a una comunitat educativa contrària a les retallades.

Juliol negre per als interins

Les noves retallades que va anunciar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en l'última taula sindical, que augmenta en 200 places les baixes dels interins -finalment seran 770 i no 500 els que perdran el seu lloc per l'augment d'alumnes-, van dur a que l'Ustec exigís la dimissió de la titular. El sindicat considera que més enllà de les noves retallades, «el departament ha comunicat que pot prendre tot un seguit de mesures que suposaran una important reducció del temps de treball anual i de salari del personal substitut». La conselleria d'Ensenyament també es nega a pagar el sou del mes de juliol als substituts i interins, encara que hagin treballat els nou mesos anteriors, com es feia fins ara.

3 juny 12 - Noelia Ramírez

La razón.es

Foto: Cipriano Pastrano


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.