Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Irene Rigau reformarà el model d'escoles bressol municipals, pagant segons població
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha explicat avui a la comissió d'Educació del Parlament de Catalunya que, per garantir la sostenibilitat del model, l'aportació econòmica de les administració catalana es farà tenint en compte la grandària del municipi i la seva realitat socioeconòmica.

Per la seva banda, les famílies pagaran segons la renda i no com fins ara, que hi ha un preu únic igual per a tothom, amb beques per als que no podien assumir-ho, encara que les beques no s'abonen fa temps, segons ha denunciat avui la oposició.

Si amb el govern tripartit l'aportació de la Generalitat se situava en 1.800 euros per plaça i any, el curs 2010-2011 aquesta xifra va descendir a 1.600 i en l'actual curs s'abonaran finalment 1.300 euros, segons ha anunciat la consellera al Parlament.

A partir del proper curs 2012-2013, la xifra variarà, amb un límit que es podria situar en 1.300 euros però que està per veure si es queda en aquesta xifra o és menor, i es tindran en compte circumstàncies com el nombre d'habitants i la situació socioeconòmica de cada municipi, ha precisat Rigau.

La consellera ha recordat que el Govern del PP ha retallat aquest any 17 milions d'euros que aportaven al sosteniment de les guarderies catalanes, que se sumen a la retallada de 57 milions d'euros que es van deixar de rebre el passat 2011 per l'educació de 3 a 6 anys.

Els diputats del PSC, Daniel Font, i d'ICV, Dolors Camats, han considerat que l'ajust de l'aportació de la Generalitat afectarà greument a la continuïtat de la xarxa d'escoles bressol municipals i que existeix el risc que es tanquin algunes.

Font, en concret, ha assegurat que la rebaixa de 1.600 a 1.300 euros per nen i any tindrà un impacte en 57.000 famílies catalanes, que veuran previsiblement incrementada la quota de l'escola bressol municipal.

Camats ha calculat que la reducció de l'aportació de l'administració catalana a les guarderies i escoles de música suposarà un dèficit d'entre 30 i 35 milions d'euros als ajuntaments.

Anna Simó, d'ERC, ha opinat que la reforma del model de finançament que propugna Rigau requereix una modificació de la Llei 5/2004 de creació de llars d'infants de qualitat i s'ha mostrat escèptica sobre quan pensa negociar els canvis la consellera amb l'oposició, quan gairebé ha finalitzat el curs i amb el procés de preinscripció ja en marxa.

La consellera d'Ensenyament ha raonat que el model pedagògic de les escoles bressol catalanes "no està en perill" ja que està vigent el decret que recull els requisits de la posada en marxa i el procés d'admissió dels alumnes de les escoles bressol.

Rigau ha donat a conèixer avui el grau de compliment del mapa de llars d'infants de Catalunya durant els anys 2004-2012, quan s'han creat 40.493 places que, juntament amb les ja existents, situen el total en 64.326 d'oferta pública a Catalunya, de les que 50.093 estan ocupades.

Segons les seves dades, dels 560 municipis de Catalunya que han creat places, 127 ho han fet per sobre del padró d'habitants de 0 a 3 anys, unes poblacions que Dolors Camats s'ha preguntat si la seva actuació no estarà relacionada amb la important arribada de nens immigrants en els últims anys.

La consellera ha criticat que, en aquest període, la gestió ha estat "arbitrària i amb falta de control", i que un model sostenible requereix "una anàlisi de cada població", per al que ha anunciat que el proper mes convocarà la comissió mixta del govern català amb les entitats municipalistes per negociar "les propostes de futur".

Barcelona, ​​17 maig (EFE). -

El Economista.es


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.