Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Madrid serà "zona única educativa"
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

La presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, ha anunciat aquest matí en un acte electoral a Pozuelo de Alarcón que, de tornar a guanyar les eleccions del 22-M, eliminarà la zonificació educativa i instaurarà una àrea única per a tots els nivells educatius en la línia de la zona única sanitària implantada aquesta legislatura. La reforma té com a finalitat que els pares "puguin portar els seus fills al centre que vulguin" encara que aquest no sigui el més proper als seus domicilis, com ja passa amb el metge. "S’acabarà la zonificació, tenir l'escola a prop és un avantatge indubtable però també és veritat que hi ha pares que poden preferir que els seus fills vagin a l'escola que els agrada per com ensenyen o el que ensenyen i volem ajudar-los que tinguin aquest dret ", ha declarat Aguirre. La zona única educativa suscita entre els sindicats i la comunitat educativa molts dubtes operatius i pors de que acabi per perjudicar als de sempre, als que menys tenen i els menys capaços.

És previsible que les millors escoles- Madrid publica un rànquing amb el resultat de les proves extra de nivell a les que sotmet els alumnes- pateixin una allau de sol·licituds, com es decidirà quin nen entra i quina es queda fora? A l'hora de triar escola, el principal criteri de selecció, segons ha precisat Aguirre, serà a partir d'ara "la renda"-tindran prioritat els fills de les famílies més humils-, i hi haurà altres requisits que marcaran els centres. ¿Discrecionalitat total? No, respon una font de la Conselleria d'Educació, que ha descafeïnat la promesa de lliure elecció avançada per Aguirre. Entre altres motius perquè la Llei Orgànica d'Educació (LOE) fixa uns criteris en l'article 84 que s'han de respectar i obliguen a tenir en compte la presència de germans al centre, la proximitat del domicili, la renda i discapacitat. De cada comunitat depèn quants punts val cada criteri, segons un portaveu de la Conselleria. És a dir, si ara la proximitat suposa quatre punts, la Comunitat de Madrid podrà modificar-lo per que valgui menys, però no eliminar-lo com a criteri. El que podran decidir els centres, tot i que encara no s'ha decidit com, és quant puntua pertànyer a una família nombrosa o ser celíac, per exemple. "Seleccionar per expedient acadèmic -un dels principals temors de sindicats i oposició- està prohibit", afegeix la mateixa font.

"Anem a fer una revolució en l'educació"

En un acte de partit en el qual estava acompanyada de la candidata del PP a l'Alcaldia d'aquesta localitat i consellera de Treball, Paloma Adrados, Aguirre ha proclamat que l'educació serà la gran aposta dels seus propers quatre anys de govern. Si el seu primer mandat, segons ha explicat la presidenta, va estar consagrat a l'ampliació del metro i el segon a la creació de nous hospitals -tots ells amb gestió semiprivada-, el tercer serà el de l'Educació. "Anem a aprofitar totes les escletxes de la normativa per fer una autèntica revolució en l'educació", ha avisat Aguirre, que en els seus temps de ministra d'Educació va plantejar una reforma educativa derogada pel PSOE en arribar al poder.

Els plans d'Aguirre passen per "dotar de més autonomia als centres", un objectiu el primer resultat palpable va ser la cessió a les escoles i instituts del 35% del disseny curricular que correspon per llei a la Comunitat a partir del proper curs. Aquesta mesura, anunciada per sorpresa al març, és pionera a Espanya. Aquesta major capacitat d'elaborar els plans educatius, juntament amb la possibilitat de triar escola amb el mapa de tota la regió a la mà i no del barri, com fins ara, permetrà als pares, segons la teoria d'Aguirre, tenir més control sobre el tipus d'ensenyament que reben els seus fills, més centrada en l'esport, en la ciència, en les arts ...

Entre els eixos declarats de la seva política educativa està, a més d'augmentar l'autonomia i la llibertat d'elecció, fomentar la qualitat o, com li agrada subratllar Aguirre, "l'excel·lència". Així, aquestes noves mesures es sumarien, de vèncer en les eleccions, al Batxillerat de l'Excel·lència la creació del qual va comunicar a l'abril.

Aquest anunci ha estat el més sobtant, però no l'únic. L'aspirant a revalidar el port a la Reial Casa de Correus ha confirmat que posarà en marxa una nova prova externa per als alumnes madrilenys, la tercera. Es tracta d'un examen per a alumnes de segon de Primària que es llançarà com a experiència pilot. Avui, li ha posat nom, es dirà LEA (lectura, escriptura i aritmètica). A Madrid, els alumnes de 3r de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) realitzen des de fa quatre anys la prova de Coneixements i Destreses Indispensables, que avalua el nivell en matemàtiques i llengua. En 6 º Primària l'examen es va implantar fa set anys.

La candidata del PP als comicis ha assegurat que promourà proves esportives a les escoles de Madrid i proves de natació perquè cap nen acabi la Primària "sense saber nedar". També hi haurà concursos de debat per fomentar que els nens aprenguin a parlar en públic. A més, ha promès que el 2015 la meitat de les escoles públiques madrilenyes i un terç dels instituts seran bilingües i que s'implantarà "el model alemany" en la FP perquè "dos terços de la càrrega lectiva siguin pràctiques en un centre de treball amb una beca remunerada "de 490 euros al mes. Per a això, viatjarà a Munic, on s'entrevistarà amb president de Baviera i líder de la democristiana CSU, Horst Seehofer, que és un dels impulsors d'aquest model.

J. Sérvulo GONZÁLEZ / P. A. | Madrid 2011.05.04

El Pais.com


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.