Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Important valor simptomàtic de l'informe PISA
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

Amb motiu de l'últim informe Pisa (Programa per l’avaluació Internacional d'Alumnes de l'OCDE), sovintegen de nou els articles que parlen sobre el mal estat del nostre sistema educatiu. Alguns s'atreveixen a teoritzar sobre un fracàs només parcial, però molts altres arriben a demanar responsabilitats i un dràstic canvi de orientació, lluny de ideologitzacions.

Avui em permetran que sigui molt concís i concret, ja que m'han cridat l'atenció especialment les anàlisis que descobreixen:

1) Que és l'entorn familiar la clau del rendiment dels estudiants.

2) Que són millors els resultats de l'escola concertada, amb menys professors per alumne i amb la meitat de cost per a l'Estat que els centres públics.

3) Que l'ideal d'excel·lència, en qualsevol tipus de centre educatiu, evita a tots enfrontaments i angoixes, afavorint el clima escolar.

4) Que no és tanta la equitat de la qual alguns presumeixen, doncs tenir un 36% de repetidors a 4t d'ESO és molt negatiu.

5) Que el futur de tots -laboral, econòmic, ètic ...- ens ho estan hipotecant a força de mediocritat.

6) Que les noves tecnologies no són la panacea i han d'anar acompanyades de formació i sentit comú.

7) Que posar l'accent en l'ideològic i no en la qualitat educativa ens porta a perdre energies i dispersar esforços.

8) Que, malauradament, es confirma la mala fama internacional que ja teníem en matèria educativa.

Podríem seguir cada un de nosaltres explicant la nostra pròpia experiència, a peu de pissarra, a peu de carrer, o a peu de família. Sigui com sigui, tothom sap que haver desterrat el mèrit i l'esforç de l'educació ha estat desastrós, a més de les penoses conseqüències dels "progressistes" experiments, tan qüestionables ahir i avui. I és que la cosa té els seus inicis fa ja 30 anys. Amb un secretari d'Estat d'Educació -1986-1988 -, Alfredo Pérez Rubalcaba - els sona? -, Que va substituir l'any 1992 a Javier Solana al Ministeri d'Educació socialista.

Crec que des de llavors estem en estat d'alarma educativa, sense que des de la política es solucioni res en realitat. Som pares, professors i alumnes els que solucionem els problemes el millor possible, sempre a contrapèl.

Però mirem al futur: ¿Quan incidir en una exigent educació de qualitat, que passa per una atenció a la formació en virtuts i valors, primer a la família i després, d'acord amb aquesta, a l'escola? I per quan la millor i major preparació i reconeixement -social i econòmic- dels professionals de l'educació?

A més, ja ho he dit més vegades, però crec que és bàsic: Pares, educadors, institucions, mitjans de comunicació i la societat sencera, hem de facilitar un ambient en el que ja els més petits puguin iniciar-se i créixer en valors ètics, estètics i morals. Hem d'intentar ser conscients i responsables, prendre criteri, evitant certa apatia i relativisme ambientals.

Sí, pares i professors hem d'intentar despertar als nostres fills i alumnes de la seva inconsciència i superficialitat, dels seus prejudicis, capricis i mandres. Hem d'aprendre a preguntar, per poder portar-los a un profund examen de les seves motivacions, conviccions i accions. I per això cal lluitar per posar en pràctica allò que els diem. Això és el primer per superar aquests importants símptomes que el PISA ens mostra sobre l'educació a Espanya.

M'atreveixo a concloure dient que sense llibertat d'educació no es pot construir cap llibertat. Doncs, per assegurar el futur del nostre país, haurien de quedar lluny de llocs de responsabilitat que siguin enemics d'aquella. I està clar que una millor formació ens fa més lliures.

Emili Avilés és especialista en educació familiar.

ECD opinió, desembre 16, 2010


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.