Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
La recepta catalana per millorar: autonomia i més avaluació
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

Catalunya ha escalat posicions en l'última prova PISA. Els seus alumnes de 15 anys han millorat en comprensió lectora, matemàtiques i ciències en aquesta prova internacional de prestigi feta a estudiants de 65 països i 16 comunitats autònomes espanyoles fins a superar la mitjana espanyola. Ja estaven una mica per sobre el 2006, però ara miren des d'una major distància. En lectura brillen fins i tot més enllà de la mitjana dels països de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE)-el club dels 30 més rics del planeta-: (498 punts enfront de 493); estan igual en matemàtiques ( 496 punts) i queden lleugerament per sota en ciències (497 enfront de 501). Respecte a la resta d'Espanya, Catalunya se situa en la part de dalt en lectura, només per sota de Castella i Lleó i de Madrid. Sense ser espectaculars, aquests resultats han donat una pujada de moral als docents i l'Administració catalana.

La Generalitat ha creat avaluacions a finals de primària i secundària

Què ha passat? Alguns experts citen tres causes. Una, la cultura de l'avaluació introduïda en els últims anys en els centres catalans, que s'examinen contínuament i ho faran encara més en el futur. Dos, els plans d'autonomia escolar que tenen més de 700 centres públics catalans (un de cada quatre) compromesos en millorar els seus resultats. I tercer, això últim amb matisos, l'augment de la inversió educativa a Catalunya, que s'ha frenat en sec per la crisi.

Amb matisos, perquè aquesta aposta no és exclusiva d'aquesta comunitat i perquè no es confirma una relació directa entre una major inversió i millors resultats. Comunitats com Galícia o Balears inverteixen més per alumne (6.114 i 5.306 euros, respectivament) però tenen pitjors resultats en PISA en matemàtiques i en lectura que Catalunya. Madrid inverteix una mica menys (4.819 euros) que Catalunya (5145) però els seus alumnes estan igual en matemàtiques, millor en lectura i en ciències, segons dades de 2007 del Ministeri d'Educació. Una de les claus de la millora de Catalunya en PISA està en els plans de millora que tenen molts els instituts.

Des de 2006 els instituts es poden acollir voluntàriament a aquests programes comprometent-se a pujar els seus resultats i a complir els objectius. "Ens envien els seus objectius de millora i als tres anys, s'analitzen i es veu si s'han complert", explica Francesc Colomé, secretari de Polítiques Educatives del Govern català. Els centres reben fons per desenvolupar aquests plans i inclouen en els seus objectius el percentatge de graduats en secundària a aconseguir i quants superen el nivell de català i de castellà. "Els instituts es responsabilitzen del que fan", diu Colomé. En el futur, si un centre no supera l'avaluació de resultats pot comportar que la direcció no segueixi en el càrrec, diu el secretari de Polítiques Educatives del Govern català.

Josep Maria Pérez dirigeix un dels instituts que tenen pla de millora, el Infanta Isabel d'Aragó, a Barcelona. "Teníem un 80% d'alumnes que superaven la Secundària i l'any passat vam pujar al 87%. Hem reforçat la lectura a primer i segon d'ESO en castellà i en català. Rebre 40.000 euros a l'any de la Generalitat per al pla de millora. Hem destinat part dels diners a aules de reforç on van els alumnes de 15 anys en grups reduïts. L'alumne ha d'explicar a classe què ha llegit i fer una redacció cada 10 dies ", diu Pérez. Com molts centres a tot Espanya, aquest institut també té reforços per als que no van bé en física i química i matemàtiques.

La Generalitat ha instaurat dues avaluacions d'alumnes i de centres a finals de primària i de secundària. Se sumen a les dues que hi ha a tot Espanya a meitat de primària i secundària. Però en el cas de les de Catalunya l'avaluació la fan docents externs a cada centre. No s'ha de superar per passar de curs. Serveixen per detectar errors i esmenar-los. "Els centres saben que seran avaluats", diu el catedràtic d'Economia de la UB Jorge Calero, president del Consell d'Avaluació Educativa de la Generalitat. S'han fet dues proves a primària i a l'abril es faran a secundària. Cada família sap el resultat dels seus fills i cada centre sap com està respecte al total. Els professors ho saben i això els estimula.

SEBASTIÁN TOBARRA - Barcelona - 2010.12.09

El País


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.