Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Maragall fa marxa enrere i autoritzarà la jornada intensiva al juny a les escoles
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

El Departament d'Educació tornarà a autoritzar la jornada intensiva al juny en els centres escolars. Fa 10 mesos va anunciar que la suprimia, però ara ha donat potestat als directors territorials perquè l'aprovin sempre que les escoles compleixin algunes condicions noves. La supressió de la jornada intensiva no s'ha arribat a aplicar. Al juny es va fer i ahir Educació va anunciar que ve juny podrà tornar a fer en els centres que l'aprovin.

El canvi de criteri d'Educació arriba després que nombroses escoles hagin cancel·lat les sortides i colònies escolars pel final de la jornada intensiva i que els sindicats hagin criticat la seva desaparició. Aquesta jornada reduïda es fa dues setmanes al juny. L'activitat escolar acaba a les tres de la tarda en comptes de a les cinc. Les escoles que la fan argumenten excessiva calor, els claustres la s'aproven i després els consells escolars- on hi ha també les famílies i els ajuntaments -la ratifiquen i Educació dóna el vistiplau final.

També la principal federació d'associacions de pares d'alumnes, la Fapac, havia reclamat a Educació que tornés a autoritzar la jornada intensiva en els centres on fos aprovada per la comunitat educativa. Així s'havia manifestat la presidenta de la Fapac, Imma Fuyà (vegeu El País del 31 d'octubre). I fins Convergència i Unió (CiU) va dir per boca de la responsable d'Educació, la diputada Irene Rigau, que, si governava després del 28-N, tornaria a autoritzar la jornada intensiva als centres que fessin sortides i colònies.

L'anunci de supressió de la jornada intensiva es va fer en el marc del nou calendari escolar, que ha avançat l'arrencada del curs una setmana i ha creat l'anomenada setmana blanca, o bé a final de febrer o principi de març. Fa mes i mig la Generalitat va crear una comissió per tractar de desencallar l'assumpte. Hi eren, al costat de representants del sector empresarial que organitza colònies, el fins fa pocs dies secretari general de la Presidència, Isaías Táboas, l'assessor econòmic del president José Montilla, Ciríaco Hidalgo, així com membres dels departaments d'Educació i d'Innovació i Empresa. En aquest últim cas, per l'impacte empresarial que ha causat al sector la supressió de les colònies.

El departament del conseller Ernest Maragall afirmo ahir que l'autorització de la jornada intensiva té sentit ara amb els decrets d'autonomia i de direcció de centres escolars aprovats recentment, que donen a les escoles més potestat per organitzar-se. Per desbloquejar l'assumpte, Educació va anunciar que "ha donat instruccions als directors dels serveis territorials perquè gestionin amb les direccions dels centres educatius l'organització de la jornada al mes de juny". Educació recalca que els directors són "els professionals en els que recau la presa de decisions sobre el funcionament global del centre i la rendició de comptes a la societat".

Els criteris per demanar i obtenir la jornada contínua seran els següents: un, consens de la comunitat educativa, "amb l'acceptació expressa de les famílies dels alumnes i els representants dels municipis", dos, garantia del compliment de l'horari lectiu anual per part dels professionals del centre ", i tres, que es donin solucions" al transport escolar i la garantia de continuïtat del menjador escolar ".

CiU inclou en el seu programa electoral la supressió de la setmana blanca juntament amb un altre element estrella del Departament d'Educació que també perilla si guanyen els comicis els nacionalistes. La diputada Irene Rigau sempre ha qüestionat la manera com Maragall ha desplegat la distribució dels ordinadors per haver-ho fet de manera compulsiva i haver-se preocupat més del continent que del contingut. La meitat dels instituts ja disposen de portàtils a les seves aules i ahir, en una entrevista a la cadena SER, Rigau va posar una sèrie de peròs a la seva implantació. "S'ha de valorar la proporció entre la despesa, l'esforç fet i els resultats obtinguts. I aquesta valoració, com es fa?", Es va preguntar. "Escoltant molt bé al professorat i als centres que ho estan aplicant, i per tant, en cas de continuar, el que faríem seria flexibilitzar. És a dir, no voldríem que totes les matèries estiguessin impartides per aquest mitjà".

SEBASTIÁN TOBARRA - Barcelona - 2010.11.11

El Pais.com


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.