Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Com ser mare treballadora i sobreviure a l’escolarització dels fills
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

Fa 3 anys vaig tenir que prendre una gran decisió: a quina escola anirien els meus fills, i després de valorar pros i contres entre unes i altres vaig escollir una a prop de casa i bastant nova que oferia un horari relativament compatible amb el de la meva feina i que al seu pla d’estudi contemplava la realització de força sortides culturals i colònies. Actualment aquesta escola ha canviat l’horari lectiu i està a punt de suprimir les colones i sortides culturals.

Com a mare de família em preocupa molt la educació dels meus fills, però mai m’hauria imaginat que portar els fills a l’escola es pogués arribar a convertir en quelcom tan complicat.

Fa 2 anys l’escola va modificar l’horari lectiu dels alumnes d’infantil, avançant 30 minuts la sortida d’aquest en relació als alumnes de primària. El resultat d’aquesta modificació implica que els pares amb fills als 2 cicles van a buscar els petits a una hora i als grans a una altre o els recollien tots dos a la mateixa hora gràcies a un servei d’acollida proporcionat per la Generalitat però que implica la pèrdua de contacte amb els mestres d’infantil. Es veritat que els pares podem trucar a l’escola però el contacte directe fa molt.

Aquest any el meu fill petit ha començat P3, i la primera sorpresa amb la que em vaig trobar va ser “el període d’adaptació” que consisteix en que els nens de P3 per tal de familiaritzar-se amb el centre durant 3 o 4 dies només han d’anar a l’escola unes hores. Això complica molt la vida dels pares i de les mares sobretot si es treballa i tenen mes fills. Representa que a les 9 del matí deixes als fills grans a l’escola o abans i es fa servir el servei d’acollida. A mig matí portes al mes petit de casa per a tornar-lo a recollir al cap d’un parell d’hores i finalment tornes a l’escola a les 5 de la tarda per a recollir als grans.  En total que et passes 3 dies fent viatges a l’escola sense parar i en exclusiva ja que dificilment tens temps d’anar a la feina amb tant viatge amunt i avall . Aquest fet també pot provocar que els que no s’adaptin els primers dies siguin els fills mes gran que potser tenen només 1 o 2 anys mes que els petit, i és comprensible, ja que no poden entendre el perquè ells entren a l’escola i el seu germà va a casa o amb la iaia.

Però l’aventura no acaba en aquest punt, enguany l’horari acadèmic és totalment diferent al de l’any passat: l’escola comença una setmana abans, a finals de febrer els nens gaudeixen d’una setmana de festa i al juny es suprimeix la jornada intensiva.

Els nens han començat una setmana abans l’escola i la veritat es que ha anat molt be en el sentit que no hem tingut que buscar amb qui deixem els nens mentre estàvem treballant, del que m’haig de preocupar ara és del que faré amb ells la ultima setmana de febrer. Es veritat que s’està dient que es dotaran a les AMPAS de recursos econòmica per tal de realitzar activitats, però no ser fins a quin punt això pot arribar a  funcionar ja que actualment hi ha molts pares i mares sense feina que aquesta setmana podran atendre als fills i això farà que no s’apuntin gaires nens a les activitats organitzades per les associacions de pares i això en molts casos impedirà aconseguir muntar casalet a bon preu amb activitats realment interessant.

Cara als nens crec que dona mes joc que segueixin a casa o vagin a un casal aquesta setmana de setembre ja que encara alguns familiars estan de vacances i poden donar un cop de ma i fa bon temps per tal de fer activitats a l’aire lliure.  Fins i tot he sentit que durant el segon trimestre d’escola és quan més rendeixen els nens i que aquesta setmana de vacances sumada a la Setmana Santa doncs que podria abaixar una mica aquest rendiment.

A l’escola dels meus fills el Pla educatiu contempla la realització de colònies a final de cada cicle, és a dir, P5, 2on, 4rt i 6è.  Doncs al mes de juny van informar als pares que a partir d’ara no es faran més colònies ni sortides fora de l’horari estrictament escolar degut a que el Departament d’educació ha suprimit la “jornada intensiva del mes de juny”. Segons els mestres, l’escola compensava el seu còmput d’hores obligatòries de l’any amb les colònies i sortides que s’organitzen al llarg del curs i aquest fet els permetia fer jornada intensiva al juny. Amb aquesta nova resolució per part del Departament els mestres en to de protesta han amenaçat de suprimir aquest tipus d’activitat i realment és una pena ja que aquest tipus de sortides agraden molt als nens i aprenen de manera divertida.

El ser mare treballadora et complica també una mica el fomentar la relació pare-escola, es a dir, assistir a les reunions amb els mestres, assistir a les festes i exhibicions de l’escola i col•laborar en sortides, tallers i activitats com a punt de suport dels mestres. La última reunió informativa a la que vaig assistir va ser un dia a les 9:30 del matí i va durar 2 hores. Com pots presentar-te a la feina passades les 12 del migdia o mes tard si treballes lluny de l’escola.

La veritat és que el ser mare de família és tota una aventura en la que dia a dia es plantegen repten que anar superant; avui és la educació demà, .... ja ho veurem.

10/9/2010

Maite Marin


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.