Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
El secret del bon estudiant
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

Juny ens va portar dues notícies de diferent signe relacionades amb el món de l'educació. Mediat el mes, es va donar a conèixer un estudi comparatiu sobre el rendiment dels escolars de deu anys en les diferents comunitats autonòmiques espanyoles. Catalunya es situava lluny de l'excel·lència, a la zona mitja de la taula, que encapçalava la Rioja i tancava Melilla. La mitjana català rondava els 500 punts, que en algunes disciplines quedava 70 per darrere de la Rioja i fins a 80 per davant de Melilla.

Algunes fonts consultades per La Vanguardia van assenyalar que es tractava d'una diferència moderada, potser comprensible ja que Catalunya se situa també a la zona mitja de la taula relativa a la despesa en educació de cada comunitat. Encara que aquí es podria subratllar que l'equidistància del centre als extrems en aquesta taula era inexistent, ja que Catalunya gasta per alumne no universitari 6.411 euros anuals, mentre que el País Basc, més generós, gasta 9.835, i Andalusia, més mesquina, gasta 5.060 . Altres fonts, per contra, alertaven que el conjunt del sistema educatiu català, després d'anys de progrés, entrava en fase de declivi.

A més d'aquesta notícia es va publicar, ja a finals del mes de juny, la informació referent al trànsit del batxillerat a la universitat a Catalunya. En aquesta ocasió, la notícia era de signe positiu, ja que es concretava en un percentatge encoratjador: el 94,4% dels alumnes que es van presentar a les proves d'accés a la universitat (PAU) van aconseguir superar amb èxit. Aquest percentatge suposava un increment de 1,4 punts respecte l'exercici anterior. I també la nota mitjana dels que van superar les PAU (6,2), estava per sobre de la de l'any passat. En total, aquest any, es van presentar a les PAU 25.679 aspirants - moltes més noies que nois, per cert: 14.806 davant 10.873-i un total de 24.244 les van aprovar.

Notícies com la primera recollida en aquesta nota comporten desànim. És àmpliament conegut que el futur de tot país depèn de l'educació dels seus joves. De manera que en constatar les mancances locals, encara que siguin relatives, qualsevol persona responsable té la sensació que l'horitzó s'ennuvola. Dit això, convé adonar-se que els problemes col·lectius són la suma de molts problemes particulars, i, també, que està a la mà de tots i cada un dels ciutadans de contribuir a resoldre'ls. En aquest sentit, és particularment alliçonador el testimoni dels alumnes que han tret les millors notes de la selectivitat catalana: estudiants amb fins 9,65 punts que, enquestats per aquest diari, han coincidit a l'hora de revelar els seus secrets. Per descomptat, es tracta d'estudiants dotats d'una intel·ligència molt desperta. Però es tracta també de persones acostumades a esforçar-se a favor dels seus objectius. "La clau està en ser constant, mantenir l'atenció en classe i aprofitar el temps", deia un. Sóc partidària de l'esforç i la constància, més que de la sort, deia una alumna. "Si vols treure bones notes, has de repassar cada setmana i prémer uns dies abans de l'examen", concretava una altra. El secret dels millors estudiants era, doncs, ben senzill: esforç i constància.

Sovint tendim a creure que l'excel·lència és el privilegi d'uns pocs. Potser és així. Però no s'ha d'oblidar mai que l'esforç i la constància estan a l'abast de tothom, de la mateixa manera que estan a la base de qualsevol carrera coronada per l'èxit.

La Vanguardia, 2 de juliol 2010.

Font: The Family watch


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.