Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Massiva protesta de l'escola concertada
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

La Generalitat vol retallar un 5% el salari dels docents malgrat no ser funcionaris

L'escola concertada es queixa de la "discriminació" que pateixen els seus docents respecte a la pública

Milers de representants de l'escola concertada catalana - professors, patronal, associacions de mares i pares i dos sindicats- van protagonitzar ahir una jornada de protesta per defensar el sou dels seus docents. Els professors de la concertada no són funcionaris, però la Generalitat vol incloure'ls en el pla d'estalvi marcat pel Govern central i reduir el seu salari un 5% com si es tractés de treballadors públics. Per a això, patronal i sindicats haurien de pactar la mesura en el conveni col·lectiu, però es neguen a fer-ho. Tot i així, la Generalitat proposa reduir la part destinada a salaris dins del mòdul econòmic amb el que sosté els centres concertats. Tant patronal com a docents afirmen que aquesta mesura és "il·legal" i que denunciaran aquest fet a la justícia si és necessari.

L'escola concertada no sol airejar les seves queixes, però ahir una bona representació d'aquesta es va concentrar a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que va quedar abarrotada, per expressar el seu rebuig a la reducció del sou dels seus docents. A més, diuen sentir-se "discriminats" per l'administració pública. Una de les frases més escoltades ahir a la tarda a la plaça Sant Jaume era precisament "prou de discriminacions".

Al voltant de 30.000 mestres i professors treballen a l'escola concertada a Catalunya i els seus sous són, aproximadament, un 10% més baixos que els dels docents de la xarxa pública. Aquest fet ha estat molt criticat pels docents. La llei d'Educació de Catalunya (LEC) contempla l'equiparació gradual de salaris. En concret marca que el sou dels docents de l'escola concertada augmenti fins a igualar el dels docents de la pública abans del 17 de juliol del 2012. Segons el calendari de desplegament de la LEC, el Govern hauria de concretar abans del 31 d'agost d'aquest any el pressupost que destina per equiparar els sous.

Les associacions de mares i pares de la concertada temen a més que siguin les famílies les que hagin de sufragar les diferències de sou dels professors degudes a la retallada. "Els pares i mares de l'escola concertada ja paguem prou i estem estalviant diners a l'administració pública, que no ens facin pagar més encara", deia un comunicat que les associacions han fet circular per les escoles. Fa dues setmanes quatre associacions de la patronal, que representen la majoria dels centres privats concertats, van enviar una carta al conseller d'Educació, Ernest Maragall, en la qual argumentaven la seva negativa a la retallada. "Els nostres centres són privats i les relacions i condicions laborals - entre elles el salari- vénen regulades en el conveni col·lectiu sectorial de l'educació privada de Catalunya, que, d'acord amb l'article 37.1 de la Constitució espanyola, té caràcter de norma jurídica" , deia la missiva. El preàmbul del decret llei del 29 de maig de la Generalitat, que estableix les mesures d'estalvi, indica que la llei de pressupostos catalana ha de modificar per adaptar-la a la llei de retalls del Govern socialista i que, per tant, totes les modificacions que es facin s'ajusten a la norma estatal. La patronal de la concertada discrepa i assenyalava en la carta que la norma estatal a què es refereixen no estableix "cap possibilitat de reducció salarial dels treballadors dels centres privats concertats". També consideraven que no es modifica l'article de la llei de pressupostos on es regula el mòdul econòmic de distribució de fons públics per finançar els centres concertats. "En conseqüència, la disminució de mòduls prevista en el decret llei del 29 de maig tampoc té empara en la norma estatal", afegien.

MAITE GUTIÉRREZ - Barcelona

La Vanguardia, 1910.06.18

Foto: EFE Andreu Dalmau


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.