Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Els Vint aproven reduir l'abandonament escolar al 10% per al 2020
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

Els ministres d'Educació de la Unió Europea (UE) van acordar dimarts reduir la taxa d'abandonament escolar al 10% per al 2020, així com impulsar el creixement del nombre de joves amb titulació superior -universitària i FP superior- fins al 40%, dins de la futura estratègia econòmica comunitària. Aquesta decisió, que va ser presa en el Consell d'Educació de la UE presidit pel ministre Ángel Gabilondo, serà debatuda i sotmesa a aprovació en la propera cimera de caps d'Estat i de Govern europeus el 17 de juny.

Segons va explicar el ministre d'Educació espanyol, l'establiment d'aquests objectius a nivell europeu donarà "una major credibilitat al seguiment de les millores educatives i situarà l'Educació en el centre de les polítiques de la UE, dins de l'Estratègia Europa 2020".

L'única nota negativa de l'acord va ser que aquest compromís no serà presentat com un text dels Vint, ja que no va ser adoptat per unanimitat. El ministre britànic, país que encara no ha format govern després de les eleccions de la setmana passada, va dir "no estar en condicions de fixar objectius específics per a la UE", encara que, com va explicar Gabilondo, "sí recolzava treballar en aquesta direcció".

Un altre estats, com Alemanya i Holanda, que en el passat van mostrar reticències a aquesta proposta, també van donar el seu vistiplau al compromís aprovat pels Vint. Per aquesta raó, la comissària d'Educació, Joventut i Cultura, Androulla Vassiliou, va elogiar la tasca de la presidència espanyola i la "capacitat del ministre espanyol de portar la batuta per a resoldre unes negociacions complicades".

Objectius variables

Sigui com sigui, els objectius aprovats dimarts pels ministres d'Educació seran justament això, objectius, ja que només "pretenen animar a millorar els registres europeus, però en cap cas han estat pensats com un règim sancionador", va aclarir Gabilondo. De fet, quan s'aprovin, aquests objectius es convertiran en metes globals de la Unió Europea, però cada país haurà aproximar en funció de la seva situació particular.

"No tots arribaran el 40% i el 10%. Alguns superaran aquestes xifres i altres no arribaran, però l'important és que la mitjana europea compleixi aquests percentatges per al 2020 ", va comentar Vassiliou. En aquest sentit, la majoria dels Estats membres ja ha fixat les seves pròpies metes. Espanya, que compta amb una de les majors taxes d'abandonament escolar de la UE-prop d'un 30% -, s'ha compromès a rebaixar aquesta xifra a la meitat durant la pròxima dècada.

D'altra banda, el Consell de ministres d'Educació també va acordar potenciar la iniciativa Noves capacitats per a nous llocs de treball. Un dels principals objectius se centra en ajudar a Europa a millorar les seves perspectives de treball a llarg termini a través de l'adquisició i posada al dia de les competències.

I és que, a Europa, el canvi tecnològic, l'envelliment de la població i l'evolució d'estructures socials suposa que els mercats laborals estiguin canviant cada vegada més ràpid. Per això, els Vint consideren que no només és essencial assegurar un millor ajustament entre competències i els llocs de treball disponibles, sinó també, a més llarg termini, s'ha de fer l'esforç per anticipar millor les competències que l'economia europea necessitarà en el futur.

Accés escolar per als nens amb dificultats

Els ministres d'Educació de la UE van demanar dimarts als Estats membres que garanteixin un major accés a l'ensenyament preescolar i en especial per aquells nens procedents de "ambients desfavorits o amb necessitats educatives especials".

Aquesta va ser una altra de les mesures proposades dimarts pels Vint per reduir les desigualtats i l'exclusió social a la UE. Els sistemes educatius "tenen potencial per trencar el cicle de la pobresa i els desavantatges socials, un paper que pot ser reforçat amb una major adaptació als contextos educatius dels alumnes, en termes culturals, de nivell de coneixements i de necessitats educatives", van assenyalar els ministres en el text aprovat.

No obstant això, l'Educació "no és ni l'única causa ni la única solució de l'exclusió", de manera que per alleujar l'impacte de les desavantatges socials i econòmiques "és necessari un enfocament multisectorial", van destacar. En particular, els ministres de la UE han proposat expandir l'accés a l'ensenyament preescolar "d'alta qualitat amb vista a oferir als nens un començament segur i un increment de la motivació per aprendre", i en especial a aquells provinents de "ambients desfavorits".

També van suggerir la reducció de les diferències de qualitat entre centres educatius, per evitar casos de marginació per motius socials, culturals o econòmics.

Publicat el 2010.05.11, per Víctor Moreno

Expansión.com


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.