Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Experts debaten diversos aspectes de la nova LEC als Debats d'Educació
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

Segons el catedràtic Ferran Ferrer, són necessàries més avaluacions del sistema educatiu que siguin independents de l'Administració, ja que falten mirades que es distancien de la política educativa.

«Sembla com si no es confiés en els actors que l'han de posar en pràctica i que s'hagi legislat perquè no puguin sortir del marc legislatiu. És contradictori que una llei que vol augmentar l'autonomia sigui alhora tan normativa », ha afirmat en el marc dels Debats d'Educació aquesta setmana a Barcelona Ferran Ferrer, catedràtic d'Educació Comparada de la UAB i director de l'estudi L'estat de la educació a Catalunya. Anuari 2008. Aquest informe ja alertava de diferents problemàtiques del sistema educatiu, com els resultats baixos al final de la primària i la secundària, les altes taxes de repetició i les baixes taxes de graduació, o la diferència de resultats segons la classe social, entre els immigrants, així com entre l'escola pública i la concertada. Segons ha afirmat Ferrer durant el debat, la LEC manifesta una tendència excessiva a fer normes de la norma. Amb tot, considera que els decrets llei per desplegar la LEC haurien de ser coherents amb aquesta norma i, si la llei es basa en un pacte per l'educació, els decrets llei han de reflectir aquest consens. A més, segons el director de l'informe, la LEC demostra que, en algunes qüestions, normativa i realitat van per camins diferents i que hauria d'haver més complicitat entre l'escola pública i la concertada.

Ferran Ferrer va participar aquest dimarts 27 d'abril a la tarda al MACBA de Barcelona en una nova edició dels Debats d'Educació, que organitzen conjuntament la UOC i la Fundació Jaume Bofill i que aquest any ja ha convidat a experts com el catedràtic de recerca internacional comparada sobre rendiment educatiu i desigualtats socials de la Universitat de Maastricht, Jaap Donkers, i el sociòleg i director d'estudis de l'École des Hautes Études en Sciences Sociales de París, François Dubet.

A més de Ferran Ferrer, també van participar en l'acte dos dels autors que apareixen també en l'informe: Ramon Farré, catedràtic d'institut i ex secretari general d'Ensenyament entre el 1999 i el 2003, i Ramon Plandiura, advocat i professor de la UPF . Segons Plandiura, durant l'evolució de la Llei s'ha vist que l'Administració no es vol fer càrrec de la gestió dels seus centres i que les adreces de les escoles tampoc volen ser titulars, i, si no hi ha implicació d'uns i altres, no es resoldran els problemes. Per la seva banda, Ramon Farré va recordar que la LEC és una norma que mimetitza la llei estatal i que multiplicarà la normativa en aquest camp. A més, també va recalcar que la LEC actual podria veure's modificada pels recursos que ara són al Tribunal Constitucional, entre els quals hi ha el recurs contra l'Estatut d'Autonomia. Per Farré, el que és urgent és determinar els recursos que es tenen -que en aquesta època són pocs- i decidir quines són les prioritats i com s'han d'aplicar aquests recursos. Segons aquest ponent, cal parlar d'educació, no de política.

[2010.04.30] Universitat Oberta de Catalunya


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.