Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
Augmenten les peticions de beca en les concertades a causa de la crisi
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

En una època de crisi com l'actual, a l'educació catalana també li ha tocat “estrènyer-se el cinturó”. I l'escola concertada no ha estat una excepció. Encara que no en una xifra molt significativa, algunes famílies, empeses per la crisi, han tret als seus fills de col·legis concertats per a inscriure'ls en escoles públiques. “És el cas dels pares de dos ex companys de la meva filla -comenta la mare d'una alumna de La Salle-. Tant el pare com la mare es van quedar en l'atur i han optat per canviar de col·legi als seus nens per a retallar despeses. Jo també vaig arribar a plantejar-me'l, però al final vaig decidir tallar d'altres costats i prioritzar l'educació de la meva filla”.

I és el que ha fet la majoria dels pares, estrènyer-se el cinturó per a mantenir en la concertada als seus fills. Aquest últim curs hi ha hagut un increment en el nombre de famílies que, a causa de les dificultats econòmiques que travessen, han sol·licitat ajudes i beques que ofereixen les AMPA i institucions religioses que estan darrere de l'educació concertada. Així ho reflecteix el director del Col·legi Sagrat Cor de Tarragona, Joan Andreu Torres, qui assenyala que «sempre que una família estigui en una situació econòmica difícil, pot contactar amb el centre per a buscar una solució».

Torres defensa, com ho va fer la resta de centres concertats que va enquestar el Diari, que «hem d'humanitzar al màxim aquesta situació econòmica», i que «cap família es quedarà fora del centre perquè no l'hi pugui pagar». El director del Col·legi de La Salle de Tarragona, Josep Maria Prats, explica que «un nen mai abandonarà el centre per motius econòmics». Ho pot fer «per un trasllat, o perquè no està content, però mai per motius econòmics». Prats assenyala que des de la AMPA de La Salle Tarragona «es busquen les ajudes que faci falta i, de fet, tenim un fons per a aquests casos». El director del Col·legi El Carme, Xavier Solé, explica també que «en situacions delicades, som delicats».

Pugen les preinscripcions

A més -a diferència del que es reflecteix en algunes comunitats autònomes en les quals ha descendit la preinscripció de plaça en la concertada per a passar a la pública-, la crisi i l'augment de l'atur no han repercutit a l'hora de triar centre a Tarragona. És més, la directora del Col·legi Lestonnac, Mercé Corbella, apunta que «com succeeix cada any, tenim molta demanda, i gent en llista d'espera i amb ganes d'entrar en el centre educatiu». El director de La Salle destaca a més que «el pròxim curs obrirem una nova línia de Secundària per a cobrir la demanda de matrícula que tenim».

Les ajudes de Educació

Actualment, i a causa del concert de la Primària i Secundària en molts centres privats, la diferència del cost de l'educació pública i privada és «purament significativa». Així ho destaca el director del Col·legi Santa Teresa de Jesús, Francesc Sardaña, qui concreta que l'única diferència és que «en els centres públics la sisena hora és gratuïta», mentre que en la concertada les famílies paguen per aquestes activitats complementàries, i que suposa uns 70 euros mensuals. No obstant això, Sardaña recorda que «Educació atorga ajudes a aquelles famílies» en situació econòmica desfavorable per a subvencionar les activitats complementàries, sempre que el col·legi concertat tingui tants estudiants que sol·liciten aquesta beca com línies educatives. En línies generals, aquesta ajuda no supera els 67 euros mensuals.

Rubén Lombarte - 17/06/2009 . Diari de Tarragona

 


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.