Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dimarts, 21 de novembre de 2017
La Plataforma DRET A ESCOLLIR rebutja l'avantprojecte de la Llei d´Educació de Catalunya
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent
Barcelona, 30 de abril de 2008

 

Davant la presentacio de l'Avantprojecte volem manifestar:

L'Avantprojecte de la Llei d'Educació de Catalunya ha ignorat les 42.000 signatures que la Plataforma va entregar al Departament d'Educació i al Parlament de Catalunya al maig de 2005, demanant que la planificació escolar respecti sempre el dret fonamental de les famílies a escollir escola i projecte educatiu.

Una altra vegada es posa per sobre del dret a la llibertat d'educació un suposat "dret a planificar", imposant radicalment la zonificació i l'intervencionisme uniformador de l'administració pública, en total contradicció amb els principis que la mateixa llei assenyala en l'exposició de motius:

-          "l'acceptació de la diversitat de centres i el rebuig de la uniformitat com a valor del sistema educatiu" (pàg. 5).

-          "la Llei ordena el sistema educatiu amb el propòsit d'estimular-ne la creativitat i la llibertat" (pàg. 6).

La Plataforma considera que el Conseller Maragall ha cedit totalment als plantejaments corporativistes dels sindicats, que van fer xantatge amb una "vaga preventiva" contra els principis de més llibertat i més pluralitat que volia fer el Govern.

En l'articulat, per exemple:

-          Es prioritza absolutament la pertenència a una zona, per tant, no s'admet escollir lliurement entre els diversos centres públics i concertats, obligant a les famílies a "fer trampes" per a exercir els seus drets bàsics;

-          no es garanteix la gratuïtat per a totes les famílies al no finançar els centres concertats equitativament amb els centres públics: així és impossible que puguin complir totes les obligacions que se'ls imposen;

-          s'ignora totalment el caràcter propi dels centres educatius, al qui no es fa cap referència, i inclós prohibeix, en contradicció amb la legislació vigent, la possibilitat de  l'educació diferenciada (o no mixte) als centres públics i concertats;

-          Es parla contínuament de manera confusa del "servei públic d'educació" per referir-se a escoles públiques i concertades, com si l'Estat o la Generalitat fossin els propietaris d'ambdues. Per a la Plataforma Dret a Escollir l'educació és un "servei d'interés públic", però no un "servei públic" com proclama l'Avantprojecte de Llei contínuament, i el poden prestar tant les administracions públiques com la iniciativa social (aquestes amb tot el dret a ser finançats amb els mateixos diners que les famílies paguen d'impostos). Així no es garantirà mai ni la diversitat ni el pluralisme necessari per a escollir el tipus d'educació que es desitgi.

-          L'Avantprojecte de Llei imposa un "comisari" polític municipal al consell escolar dels centres concertats per a "control i gestió" (i per què no a les associacions, comerços, empreses, etc?).

-          S'imposa un percentatge màxim d'inmigrants als centres educatius: per què no un tope també per religió, raça o sexe? Es una mesura totalment discriminatòria per als drets fonamentals del nouvinguts.

En resum: intervencionisme excesiu, pèrdua de pluralisme i llibertat, i obstacles continuats a l'elecció d'escola.

Davant d'aquest Avantprojecte de Llei la Plataforma "Dret a Escollir" presentarà la setmana pròxima en roda de premsa les vint mil noves signatures que ha recollit fins avui, demanant al Govern de la Generalitat un pacte social en educació que tingui en compte els drets fonamentals de les famílies. Intervindran pares i mares tant d'escoles públiques com concertades, de famílies immigrants i de famílies amb fills discapacitats.

 

Més informació:

JOAN GARRIGA

Portaveu Plataforma

DRET A ESCOLLIR; LLIBERTAT D´ENSENYAMENT

934673231

609140882

jgarriga@dretaescollir.org

www.dretaescollir.org

 


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.