Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dilluns, 20 de novembre de 2017
De la 'app' a la depressió
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

La Vanguardia. Cristina Sen, 26.01.13

Encara que l'aplicació té molt poc temps de vida, a Nora Rodríguez, pedagoga experta en assetjament i ciberassetjament escolar, ja li han arribat quatre peticions d'ajuda. No és per menys. L'app Gossip i les pàgines Informer a Facebook, plataformes d'intercanvi de xafarderies, rumors i tot tipus de comentaris en centres de secundària i universitats, són terrenys abonats per al ciberbullying en l'adolescència, perill que s'eleva a l'enèsima potència amb aquest tipus de fòrums per als adolescents. La construcció de la identitat en l'adolescència, assenyala Rodríguez, és complexa. Els models s'han fragmentat, la socialització es realitza tant en el món real com virtual i per aquests nois el que diguin els seus iguals és fonamental.

Directora del màster de Convivència a les Aules (Universitat de Barcelona) i autora de Guerra a les aules, considera que la societat ha de reflexionar i reaccionar immediatament davant aquest tipus de situacions abans que sigui massa tard "i tots es portin les mans a el cap ". Molts suïcidis d'adolescents, recorda, tenen el seu origen en rumors que intenten denigrar, xafarderies que els assetjadors-amagats molts casos després l'anonimat-llancen a les xarxes socials i es multipliquen.

En els virtuals creats en aquesta aplicació per a iPhone i iPad, i en els informers a Facebook l'assetjador troba el lloc ideal per actuar. No són espais de bullying, però faciliten l'agressió a qui vol denigrar l'altre. La Conselleria d'Ensenyament assenyala que en el 20% dels instituts i centres d'ensenyament mitjà de Catalunya s'han creat aquestes aules de comentaris entre alumnes, encara que després del debat que ha sorgit moltes ja han tancat. Ahir la conselleria va activar un protocol d'actuació en cas que s'observin conductes denunciables en informers. (Vegeu informació adjunta). "Si algú destrueix la identitat d'una persona en una etapa de construcció com l'adolescència, especialment dels 13 als 15 anys, es pot destruir tota la vida", assenyala la pedagoga. Per aquests nois és una eina d'alt risc. Si el bullying ja és greu, portat a les xarxes socials s'estén i institucionalitza una situació que per a qui la pateix és, arribat a cert punt, difícil de superar i comporta greus depressions.


llegir més:La Vanguardia

 

 


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.