Plataforma
Dret a Escollir
llibertat d'ensenyament
CAT   CAST
dilluns, 20 de novembre de 2017
La jornada intensiva als instituts pot agreujar les desigualtats, segons un estudi
Notícies

E-Mail destinatari
Nom remitent

La implantació de la jornada intensiva al matí en el 71% dels instituts de secundària de Catalunya pot agreujar les desigualtats socials, ja que només s'aplica a la pública, i suposar un fre al desenvolupament professional de les mares, segons un informe realitzat per la Fundació Jaume Bofill.

El director de la Fundació, Isamel Palación, i l'autora de l'informe "A les tres a casa?", La doctora en Sociologia i directora de projectes de Rational Time, Elena Sintes, han presentat avui l'informe en una roda de premsa a Barcelona, ​​en la qual han alertat de les conseqüències negatives que tindria l'extensió de la jornada continuada a l'ensenyament primari.

Actualment, cinc escoles d'ensenyament primari de Catalunya, quatre de les comarques de Girona i una del Papiol (Barcelona), ja realitzen en fase pilot la jornada compactada al matí, i cinc instituts ho van fer el passat curs, abans d'estendre a una gran majoria al curs actual.

"A Catalunya no es donen les condicions necessàries per a compactar la jornada lectiva amb èxit -assegura l'estudi-, ja que la desinversió educativa no garanteix recursos públics per compensar la reducció del temps escolar" i tampoc totes les famílies poden assumir econòmicament ocupar aquest temps amb activitats extraescolars, ha indicat Sintes.

No hi ha evidència, d'altra banda, que la compactació horària permeti passar més temps en família, ja que el 45,2% de les mares i el 72,1% dels pares catalans amb fills adolescents arriba a casa després de les sis de la tarda, i només un de cada quatre avis ajuden habitualment en la cura dels néts, una situació que no afavoreix que els joves tinguin supervisió adulta en les hores en què no tenen escola, es precisa en l'informe.

A més, el pagament d'activitats fora de l'horari lectiu suposa un sacrifici per a moltes famílies catalanes, el 60% de les quals té dificultats per arribar a final de mes, recorda l'experta en l'ús dels temps.

El procés d'implantació d'aquest tipus de jornada a Catalunya ha tingut "greus defectes" i ha estat "precipitat", es considera en l'estudi, pel fet que els criteris d'aprovació per part dels consells escolars de cada centre han estat "excessivament vagues "en comparació amb els exigits per altres comunitats autònomes.

Sintes ha posat com a exemple a València, on actualment es debat la compactació de la jornada continuada, amb l'exigència d'uns criteris amplis de consens entre els docents i les famílies, així com el manteniment del servei de menjador i de l'obertura del centre fora l'horari lectiu.

La compactació de la jornada escolar, segons l'autora de l'estudi de la Fundació Bofill, és un model en retrocés a tot el món i s'associa a un baix nivell d'èxit escolar i dificultats de conciliació laboral per les famílies.

Països en els que s'aplica des de fa anys, com Alemanya i Suïssa, aposten actualment per ampliar el temps que els escolars passen en els centres.

Segons Elena Sintes, la investigació internacional demostra que el que influeix en l'obtenció de bons resultats acadèmics no és la quantitat d'hores lectives, sinó la qualitat del que es realitza dins l'horari escolar.

Tanmateix, aquest tipus de jornada matinal pot beneficiar algunes famílies,-les que tenen un horari laboral intensiu de matí o en les que algun membre no treballa o està a l'atur-, però, al mateix temps, "introdueix rigideses a les oportunitats d'ocupació dels membres sense treball ", especialment de les dones, en les que recau principalment l'articulació dels temps familiars.

L'OCDE i altres organismes internacionals alerten que la compactació pot comportar riscos si no es garanteix l'accessibilitat a activitats i serveis complementaris.

EFE 8/11/2012 -

/ Imatge / efe /

 


Si lo desea puede ejercitar sus derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndose a la siguiente dirección CALLE Balmes 92, 08008 Barcelona, tel. 934673231 o bien enviando un mail a la dirección de correo electrónico: info@dretaescollir.org
Dret a Escollir es una inicitaiva de Ample.